img\blog\odemesistemleri_nedir@2x.png

Ödeme Sistemleri Nedir?

09.02.2024
2 dakikalık okuma

Ödeme sistemleri, online mağazalarınızda müşterilerinizden ödeme almak için kullanılan finansal teknolojilerin tümüne verilen addır. Detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edin!

Ödeme Sistemleri Nedir? Online Ödeme Sistemleri Güvenli Midir?

E ticaret ödeme sistemleri çevrimdışı para transferine karşılık gelen veri alışverişi olarak tanımlanabilir. Bu veri alışverişinde satın alınan ürünün para birimi olarak karşılığına denk gelen miktar, alıcıdan satıcının banka hesabına transfer edilir. Bu transfer işlemi her iki tarafın finansal durumlarında da fark yaratır. Dolayısıyla işlemin yüksek güvenlikli bir altyapıda gerçekleştirilmesi önem taşır.

Ödeme Sistemleri Nedir?

Türkiye’de 2018 yılından itibaren ivmelenmeye başlayan e ticaret ödeme sistemleri içeren online pazarın büyüme miktarı 2020 yılında, başlangıcın üç katı kadar artış gösteriyor. Statista’nın araştırmasına göre 2021 yılının Aralık ayında gerçekleşen e ticaret toplam perakende satışlarının %20’sine karşılık geliyor. Aynı yılın dördüncü çeyreğinde e ticaret işlemleri sayısı 400 milyon gibi rekor rakama ulaşıyor.

E ticaret işlemlerindeki büyük hacim, satıcılar arasındaki rekabeti ve müşteri deneyimini iyileştirme konusundaki çalışmalarında motivasyon sağlar. Bu motivasyon tüketicinin ürünün satın almadaki beğeni kriterlerini de hassaslaştırır. Online alışverişlerde para transferi için kullanılan ödeme sistemleri de dikkat edilen kriterler arasındadır. Alternatifli ödeme sistemleri e ticarette müşterinin memnuniyeti için gereklidir. Tarafsız ve bağımsız bankalararası sistemlerle denetlenen süreçlerin her bir aşaması büyük bir titizlikle gerçekleştirir.

Kanunlar, yasal sınırlandırmalar ve çeşitli mevzuatlara göre düzenlenen ödeme sistemleri hem müşterilere hem de işletmelere büyük kolaylık sağlar. Her aşaması hem devlet kurumlarıyla hem de bağımsız denetleme şirketleriyle incelenen sistemler sadece pratik olmakla kalmaz aynı zamanda işlem güvenliği de sunar.

Online Ödeme Sistemleri Hakkında Genel Bilgiler

E ticaretle uğraşıyorsanız online ödeme sistemleri hakkında detaylı bilgi sahibi olmanız önemlidir. Kartlı ödeme sistemleri yer alan internet sitesinde, müşteri satın almak istediği ürün veya hizmeti sepete ekleyerek ödeme sayfasına geçer.

Bu sayfada kredi veya debit kartının 16 haneli numarasını, son kullanma tarihi ve CVV bilgisini girer. Böylelikle ödemeyle ilgili ağ iletişimi başlar.Şifrelenen kart bilgileri alıcı bankaya gönderilmeden önce tekrarlı olarak güvenlik ve farklı şifreleme katmanlarından geçer. Tüketicinin hesabı satın alım için uygunsa banka ödemeyi onaylar, bilgilendirme mesajları tüketiciye ve siparişin verildiği siteye gönderilir. Arka plandaki şifrelemeler ve güvenlik korumaları dahil olmak üzere tüm prosedürün üç saniyeden az sürede tamamlanması gerekir.

Para transferi farklı bankaların ya da ödeme sağlayıcıların geliştirdiği çeşitli uygulamalar aracılığıyla gerçekleştirilir. Bu uygulamalar sayesinde tüm kartlarınızı tek platformda görebilir, farklı ödeme yöntemlerinden birisini tercih edebilirsiniz. Lidio entegrasyonundan sonra farklı kanallar aracılığıyla yapılan online ödeme sistemleri dahil olmak üzere birçok yöntemi çok daha rahat ve kolayca kullanabilirsiniz. Ödeme sistemleri içinde Lidio POS’un yanı sıra farklı bankalardan ödeme kabul etmeyi sağlayan Lidio Pass gibi tek tıkla ödeme alma altyapıları da bulunur. Bu uygulamaların tamamı birbirine entegre ve çok gelişmiş sistemlerdir.

Online Ödeme Sistemleri Güvenli Midir?

Sanal POS ödeme sistemleri online alışverişin pratik ve güvenli olarak gerçekleşmesinde anahtar rol oynar. Bağımsız ve devlet kurumlarına bağlı denetleyiciler tarafından kontrol edilen sistemler küresel kriterleri sağlayan sertifikasyona sahip olmalıdır. Özellikle sanal POS sistemleri gibi ödeme içerikli uygulamalarda Türkiye Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ile Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın onayladığı kurumlarla işbirliği yapılması önemlidir.

Türkiye’de Geçerli Olan Ödeme Sistemleri Nelerdir?

Türkiye’de geçerli elektronik ödeme sistemleri kurgu ve algoritma olarak küresel uygulamalar ile aynı akışa sahiptir. e ticaret ve özellikle perakende sektöründeki hızlı ivmelenme sayesinde web sitelerinde birçok farklı ödeme sistemi görmek mümkün. Ülkemizde kullanılan popüler ödeme sistemleri şöyledir:

  • Kartlı ödeme sistemleri: Fiziksel ve sanal POS’larda kullanılan banka ve kredi kartları aracılığıyla yapılan ödemelerdir.
  • EFT, Havale: Banka hesapları arasında yapılan para transferi çeşitleridir.
  • Dijital cüzdan: Akıllı telefonlara indirilen bir uygulamayla çalışan bir online ödeme aracıdır. Dijital cüzdan müşterinin kart bilgilerinin yanı sıra bilet, kupon gibi pazarlama araçlarını da saklamasını sağlar.
  • Mobil ödeme: Belirli kriterlere sahip akıllı telefonlar üzerinden gerçekleştirilen ödeme sistemleridir.

En Yaygın Ödeme Sistemleri

Ödeme sistemleri kullanıcı eğilimleri ve yöntemlerin pratikliğine göre farklılaşır. Hem dünyada hem de Türkiye’de son yıllarda değişen trendler farklı ödeme sistemlerinin yaygınlaşmasını neden olmuştur. Popüler online ödeme sistemleri arasında Lidio Sanal POS ve Lidio Pass gibi bütünleşik sistemler dikkat çeker. Bu kurguda tüm finansal ihtiyaçlarınızı tek bir noktadan yönetebilir. Lidio Sanal POS ile online ortamda müşterilerinizden kredi kartı ile milisaniyeler içerisinde ödeme alır, Lidio Pass ile müşterilerinizin kartlarını Lidio'nun güvenli altyapısında kaydedebilir ve onlara pürüzsüz bir alışveriş deneyimi sunabilirsiniz. Ayrıca Lidio'nun Akıllı İşlem Yönlendirme ve Sahtecilik Önleme ürünleri ile birlikte işletmenizin kayıplarını ve risklerini azaltabilir, satış dönüşüm oranlarında artış elde edebilirsiniz.