img\blog\e-ticaretdamgası_nedir@2x.png

E-ticarette Güven Damgası Nedir? Nasıl Alınır?

15.03.2024
5 dakikalık okuma

E-ticarette Güven Damgası Nedir? Güven Damgası Nasıl Alınır? Öğrenmek için blog yazımızı zirayet edin!

E-ticarette Güven Damgası Nedir? Güven Damgası Nasıl Alınır?

Güven Damgası Nedir?

Güven damgası, e-ticaret sitelerinin güvenilirliğini ve kullanıcıların gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilmesini sağlayan bir sertifikadır. Online alışveriş siteleri için bir tür kalite belgesi olarak işlev gören bu damga, sitenin yasal gerekliliklere uygun olduğunu ve güvenli bir alışveriş ortamı sunduğunu gösterir. Güven damgası, tüketicilerin site hakkında olumlu bir ilk izlenim edinmelerine yardımcı olur ve güven duygusunu artırır. Güven damgasının alabilmek için web sitenizin bazı şartları karşılaması önemlidir. Damga almak için özel açılmış internet sitesinden başvuru yapılması gerekir. Başvuru yapmadan önce siteye sızma testi yapılması da gerekir. Bu test, Türk Standartları Enstitüsünün belirlediği firmalar tarafından yapılır. Sızma testi, güven damgası başvurusundan en az üç ay önce yaptırılmalıdır. Her takvim yılında bir kez yapılması da zorunlu olan bir işlemdir.

Güven Damgası Ne İşe Yarar?

Güven damgası, e-ticaret sitelerinin müşteri memnuniyetini ve sadakatini artırmanın yanı sıra, sitenin dönüşüm oranlarını da iyileştirmeye yardımcı olur. Güvenilir bir alışveriş deneyimi sunarak, kullanıcıların site üzerinden alışveriş yapma olasılığını artırır. Aynı zamanda, sitenin arama motorlarındaki sıralamasını iyileştirebilir ve daha fazla trafik çekebilir. Kişisel bilgilerinin ne şekilde işlendiğini bilmek kullanıcılara güven verir. Güven damgası ne işe yarar diye merak eden işletmeler çevrim içi alışverişlerde kullanıcılara ek bir güvenlik katmanı sunmak ister. Bu damgaya sahip olan platformlar, güncel güvenlik tehditlerine karşı en iyi şekilde korunur. Elektronik ticaret uygulamaları ve bankalar, web sitelerinin güvenilirliğini kanıtlamak için güven damgası kullanır. Bu sembol aynı zamanda, web sitelerinin SSL sertifikasına sahip olduğunu gösterir.Dijital dolandırıcılığa karşı müşterilerinizi korumak için e-ticaret platformunuzda bu yönteme başvurabilirsiniz.

Güven Damgası Nasıl Alınır?

Ticaret bakanlığı tarafından yetkilendirilen organizasyonlar bu alanda kullanıcılara yardımcı olur. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği web sitesi üzerinden talep edilen şartları inceleyebilirsiniz. Başvuru işlemleri genellikle bir form yoluyla yapılır. İlgili formlar, hizmet sağlayıcısının web sitesinde yer alır. Gerekli olan işlemleri eksiksiz bir şekilde tamamladıktan sonra güven damgası alabilirsiniz.

Güven Damgası Nereden Alınır?

Güven damgası alınabilecek kurum ve kuruluşlar ülkeler arasında farklılık gösterir. Türkiye’de güven damgası nereden alınır sorusunun cevabı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’dir. Elektronik ticaret uygulamalarına olan güvenin korunması açısından bu sembol oldukça önemlidir. Resmi internet sitesini inceleyerek talep edilen koşullar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Güven Damgası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Güven damgası başvuru işlemleri www.guvendamgasi.org.tr üzerinden gerçekleştirilir. Resmi internet sitesinde bulunan başvuru formunun eksiksiz şekilde doldurulup sisteme yüklenmesi gerekir. Güven damgası başvurusu nasıl yapılır sorusuna yanıt arayan kullanıcılar hizmet sağlayıcının taahhüt ettiği bilgilere göre başvuru işlemini yapabilirler. Başvuru işleminin tamamlanması için uygun güvenlik testlerinin yaptırılması ve güven damgası ücretinin yatırılması gerekir.

Güven Damgası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Güven damgası başvuru işlemleri www.guvendamgasi.org.tr üzerinden gerçekleştirilir. Resmi internet sitesinde bulunan başvuru formunun eksiksiz şekilde doldurulup sisteme yüklenmesi gerekir. Güven damgası başvurusu nasıl yapılır sorusuna yanıt arayan kullanıcılar hizmet sağlayıcının taahhüt ettiği bilgilere göre başvuru işlemini yapabilirler. Başvuru işleminin tamamlanması için uygun güvenlik testlerinin yaptırılması ve güven damgası ücretinin yatırılması gerekir.

Güven Damgası Başvuru Koşulları Nelerdir?

Güven damgası başvuru işleminin tamamlanması için talep edilen şartların yerine getirilmesi gerekir. E-ticarette güven damgası başvuru koşulları nelerdir sorusuna verilebilecek yanıtlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Güvenlik Testi Sonucu: Ödeme sistemlerinde kullanılan altyapılar, ilgili mevzuatlara uygun olacak şekilde tasarlanır. Güvenlik testinden geçemeyen internet siteleri, güven damgası almaya hak kazanamaz.
  • EV SSL (Extended Validation Secure Sockets Layer): Bu sertifikaya sahip olan e-ticaret siteleri, ziyaretçilerin arama çubuğunda yeşil renkle gösterilir. EV SSL, kötü niyetli kullanıcılara karşı ekstra koruma sağlar. .
  • Üyelik Sözleşmesi: İşletmeye dair tüm bilgilerin, doğru ve eksiksiz şekilde aktarılması gerekir. Bu sözleşme ile elektronik ticaret işlemlerinin mevzuata uygun şekilde uygulanacağı tasdiklenmiş olur. .

Güven Damgası Alırken Gerekli Evraklar

Güven damgası alırken gerekli evraklar ülkelerin yasal düzenlemelerine göre belirlenir. Başvuru işleminden önce güvenlik testinin tamamlanması gerekir. Güvenlik testi sonucunun yanı sıra EV SSL, yazılı beyan, yetki metni ve üyelik sözleşmesi belgeleri imzalı şekilde teslim edilir. Güncel başvuru evraklarını öğrenmek için TOBB resmi internet sitesini inceleyebilirsiniz.

Güven Damgası Alma Süreci

Güven damgası avantajlarından faydalanmak için TOBB tarafından yapılan denetimlerinden geçmek gerekir. Talep edilen belgelerin zamanında teslim edilmesi güven damgası alma süreci için oldukça önemlidir. Başvuru sonuçları genellikle 30 gün içerisinde değerlendirilir ve taraflar bilgilendirilir.

Güven Damgası E-Ticaret Siteleri için Önemli Midir?

Elektronik ticaret sitelerinin tüm alışveriş süreçlerinde prosedürlerle uyumlu hareket etmesi gerekir. İşletmeler, güven damgası e-ticaret siteleri için önemli midir merak eder. Güven damgası, müşterilerin işletmeye olan güvenini artırmak ve sektörde rekabet avantajı elde etmek açısından büyük önem taşır. Ticaret sitenizin hukuki geçerlilik kazanması için güven damgası başvurusu yapabilirsiniz.

Güven Damgası Almanın Avantajları Nelerdir?

Güven damgası avantajları sebebiyle pek çok işletme bu sembole sahip olmak ister. İş süreçlerini iyileştirmek ve işletme itibarını artırmak açısından güven damgasına ihtiyaç duyulur. Pek çok firma güven damgası almanın avantajları nelerdir diye sorgular. Bu damga sayesinde işletmeler hukuki geçerliliğe sahip olur. Müşterilerin kişisel ve finansal bilgileri prosedürlere uygun olacak şekilde işlenir. Uzun vadede işletmenizin performansını artırmak için güven damgası alabilirsiniz.

Güven Damgası İptal Edilebilir Mi?

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin tebliğ uyarınca işletmelerin güven damgasını iptal etme hakkı mevcuttur. Kanunlara ve mevzuata uygunsuzluk tespit edilmesi durumunda da güven damgası iptal edilir. Güven damgası iptal edilen e-ticaret platformları, www.guvendamgasi.org.tr üzerinden açıklanır.

Güven Damgası Fiyatları Ne Kadardır?

Güven damgası başvuru ücretleri işlem hacmine göre düşük, orta ve yüksek olmak üzere üç ayrı kategoriye sahiptir. Son bir yıllık kredi kartı işlem hacmi, Bankalararası Kart Merkezi’nden (BKM) alınan verilere dayanarak incelenir. Yapılacak kontrollerin ardından işletmenin hangi kategoride yer alacağı belirlenir.

Güven Damgası Almak Zorunlu Mu?

Güven damgası bulunmayan platformlarda işlem güvenilirliği açısından problemler yaşanır. Gerekli güvenlik tedbirlerinin alındığını kullanıcılara duyurmak amacıyla güvenlik damgası kullanımı önemlidir. Aksi takdirde e-ticaret platformunu ziyaret eden kullanıcılar, sitenin güvenilir olmadığı düşüncesine kapılır.

Güven Damgasının Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

TOBB tarafından tahsis edilen güven damgasının resmi geçerlilik süresi 1 yıldır. Güven damgasına sahip olmayı sürdürmek isteyen kullanıcıların başvurularını yenilemeleri gerekir. Tebliğ süresi dolmadan ikinci kez başvuru yapmak mümkün değildir. Geçerlilik süresi tamamlandıktan sonra yeniden başvuru yapabilirsiniz.