img\blog\cvv_nedir@2x.png

CVV Kodu Nedir?

06.03.2024
5 dakikalık okuma

CVV Kodu Nedir? Neden önemlidir? Öğrenmek için blog yazımızı zirayet edin!

CVV Kodu Nedir?

CVV (Card Verification Value), kredi ve banka kartlarının güvenliğini artırmak amacıyla kartın fiziksel olarak mevcut olmadığı online alışverişlerde kullanılan bir güvenlik özelliğidir. Kart sahiplerinin finansal güvenliğini korumak için tasarlanmış bu üç veya dört haneli özel kod, kart bilgilerinin kötü niyetli kişilerce kullanılmasını önlemeye yardımcı olur. CVV kodu, kart bilgilerinizin çalınması durumunda bile, fiziksel kartınız olmadan işlem yapılmasını zorlaştırarak ekstra bir güvenlik katmanı sağlar.

CVV2 Nedir?

CVV2, kredi kartlarında bulunan ve kartın fiziksel olarak mevcut olmadığı online alışverişlerde ekstra güvenlik sağlayan bir güvenlik özelliğidir. CVV2, aslında CVV'nin güncellenmiş ve daha güvenli bir versiyonudur.

CVV Kodu Nedir?

CVV kodu (Card Verification Value), kredi ve banka kartlarının arka yüzünde yer alan, genellikle üç ya da dört haneli özel bir güvenlik numarasıdır. Bu kod, kart bilgilerinin çalınması veya kopyalanması durumunda bile, fiziksel kartın olmadığı online alışverişlerde bir güvenlik katmanı olarak hizmet eder.

CVV Kodu Nasıl Alınır?

CVV kodunu almak için özel bir işlem yapılması gerekmez. Bankaya gitmeden de bu kodu almanız mümkündür. Fiziksel kartınız üzerinde yazılı olan CVV kodu, kolayca bulunabilir. Kod, kartın arka yüzünde, imza şeridinin hemen üzerinde veya yanında yer alır.

Kredi Kartı CVV Öğrenme

Kredi kartı kullanıyorsanız CVV numarasını öğrenmek için kartın arka yüzeyine bakmanız gerekir. Bu yüzeyde zemin renginden farklı bir renkte şerit yer alır. Bu şerit üzerinde 3 haneli veya daha uzun bir numara bulunur. Eğer sayı 3 haneli ise aradığınız kod bu sayıdır.

Banka Kartı CVV Öğrenme

Banka kartı CVV öğrenme süreci de benzer şekilde, kartın arka yüzünde bulunan ve imza alanının hemen yanındaki numaralardan biridir.

CVV Kodu Nerede Yazar?

CVV kodu nerede yazar sorusunun cevabı, kartın arka yüzeyidir. İmza alanının sonunda, kart numarasından ayrı olarak yer alır.

CVV Kodu Alışverişlerde Nasıl Kullanılır?

CVV kodu ile alışveriş yapılırken, online ödemeler sırasında kart numarası, son kullanma tarihi ile birlikte CVV kodu da istenir. Bu, işlemi güvence altına alır.

CVV Kodu İle Alışveriş Yapmak Güvenli Mi?

CVV kodu ile alışveriş yapmak, ek bir güvenlik önlemi olduğundan dolayı güvenlidir. Ancak, kart bilgilerinizin ve CVV kodunuzun güvende tutulması önemlidir. CVV kodunu kimseyle paylaşmamanız tavsiye edilir. Güvenliğiniz açısından bu kodu sadece sizin bilmeniz gerekir. Başkalarıyla paylaşmadığınız sürece CVV kodu ile alışveriş yapmak güvenli mi sorusunun cevabı evet olur. Bilgilerinizin güvenliği bu kod ile sağlanır. Bu kodu başkasıyla paylaştıysanız ve güvenliğiniz açısından değiştirmek istiyorsanız bu mümkün değildir. Yalnızca kartınızı yenileyerek CVV kodunu değiştirebilirsiniz. Bunun için bankanızla iletişime geçerek gerekli işlemin yapılmasını sağlayabilir, güvenli bir şekilde alışveriş yapmaya devam edebilirsiniz.

CVV ve CVC Kodu Arasındaki Farklar Nelerdir?

Aynı amaç doğrultusunda kullanılan CVV ve CVC kodu arasındaki ilk fark açılımlarıdır. CVV açılımı Card Validation Value, CVC açılımı ise Card Validation Core olarak karşınıza çıkar. Bu iki kod da kartınızın güvenliği için kullanılır. Aralarındaki değişikliğin sebebi ise farklı şirketler tarafından isimlendirilmeleridir. Visa kart için geçerli olan kod CVV, MasterCard için geçerli olan kod ise CVC olarak bilinir. Bu numaralarla aynı kategoriye giren CID kodu ise American Express kartları ile kullanılır. CVV ve CVC kodu arasındaki farklar nelerdir kolayca bulunabilir. CVV kodu genellikle üç haneli bir numara ilken CVC kodu dört hanelidir. Kartınızın manyetik şerit kısmına basılan ve fiziki işlemlerde mutlaka doğrulanması gereken kod CVV kodudur. CVC kodu ile farklı özelliklere sahip olmalarının yanı sıra ortak amaçları işlem güvenliğinin sağlanmasıdır.

CVV Kodu Paylaşılır Mı?

CVV kodunun kart bilgilerinizin güvenliği açısından paylaşılmaması gerekir. Bu kod kullanılarak kartınızla online alışveriş yapılabilir. Bu nedenle, isteğiniz dışında gerçekleşebilecek işlemleri önlemek amacıyla kod gizli tutulmalıdır. Yalnızca özel işlemler için kodu bankanızla paylaşabilirsiniz.

CVV Kodunun İnternet Alışverişlerinde Önemi Nedir?

İnternet alışverişi yaparken ödeme kısmına girmeniz gereken bazı bilgiler bulunur. Bunlar arasında kart numarası, son geçerlilik tarihi ve CVV kodu olmazsa olmazdır. Bu kod sayesinde kartın size ait olduğu ispatlanır. Böylece internet alışverişinde kartınızla güvenli bir şekilde ödeme yapabilmeniz mümkün olur.

CVV Kodu Sahtekarlığa Karşı Nasıl Koruma Sağlar?

CVV kodu, kartsız olarak gerçekleştirilen işlemlerde sahtekarlığın önüne geçmek için tasarlanır. Online alışveriş ödemesi yaparken sadece size ait olan ve kimseyle paylaşılmayan bu kod talep edilerek izinsiz işlem yapılmasına karşı koruma sağlanır. Kart sahibi olmayan kişiler bu kodu bilmeden herhangi bir işlem yapamaz.