img/blog/e-ticaretin-5temel-adimi@2x.jpg

E-Ticaretin 5 Temel Adımı Nedir?

18.07.2023
2 dakikalık okuma

E-ticaretin büyümesi ile artık online pazar fazlasıyla gelişti. Sizlerde bu pazarda yer edinmek istiyorsanız şimdi yazımızı okuyun!

E-ticarette Başarılı Olmanın 5 Temel Adımı

e ticaret şirketi kurmak ve satış hacminizi küresel çapta artırmak için doğru fikirlere sahip olmak kritik önem taşır. Bu bilgiler sayesinde e ticaretin avantajlarından faydalanarak kısa sürede kazanç elde edebilirsiniz. E ticaret türleri, başlangıç için yapılması gereken işler ve dikkat etmeniz gereken detayların tamamınını içeren bu yazıda ele aldığımız temel bilgiler e ticaret sektöründe yeni olanlar için önemli bir kılavuz niteliği taşıyor.

E-Ticaret Nedir?

Çok genel bakış açısıyla e ticaret yapmak terimini, alışverişin internet sitesi üzerinden gerçekleştirilmesi şeklinde tanımlamak mümkün. Yükselen online alışveriş istatistikleri e ticaretin zamansız güncelliğini ortaya koyuyor. Bu istatistiklerin özellikle pandemi dönemindeki dikkat çeken artışı, tüketicide dijital öğrenme ve uyumlanma ile ilgili de ipuçları veriyor.

Yıllık olarak yükseliş gösteren e ticaret üzerinden alışveriş eğilimleri özellikle pandeminin katalizör etkisiyle çok hızlı artış sağladı. Pandemi döneminin başından itibaren tüketicilerin %84’ü e ticareti tercih etmeye başladı. İşletmelerin %82’si için e ticaret en önemli satış kanalı oldu. Araştırmaya göre online satış yapan işletmelerin %76’sının ciro içindeki payı önemli ölçüde arttı. Bu dönem boyunca sadece online kanallar üzerinden satış yapan şirketler %39’luk bir dilimle dikkat çekti.

Bu artış, e ticaretin ileriye dönük potansiyelini de ortaya koyuyor. Türkiye’deki yükseliş e ticaret girişimlerinde vakit kavramını ortadan kaldırıyor. Tüketici eğilimleriyle ilgili istatistikler umut vadedici. Küresel e ticaret pazarıyla ilgili araştırmada Türkiye’nin 2023 – 2027 yılları arasında %14,33 büyüme oranıyla üçüncü sırada yer alacağı öngörülüyor.

E-Ticaret Türleri Nelerdir?

E ticaret yapmak için birçok farklı teknik bulunuyor. Henüz startup aşamasındaysanız ticaret modelinizi önceden belirlemeniz önemli. Farklı iş modelleri arasından seçim yaparken işin geliştirme aşamasında farklı modellerle karma sistem de yaratabilirsiniz. Online ticaretteki temel iş modelleri şöyle:

  • B2C: “Business to Consumer” teriminin kısaltması olan bu sistem son kullanıcıya satış yapar.
  • B2B: “Business to Business” kısaltması olan bu satış sisteminde şirketler arası ticaret olur.
  • C2B: “Consumer to Business” modelinde müşteri diğer şirketlere online satış gerçekleştirir.
  • C2C: “Consumer to Consumer” olarak isimlendirilen bu modelde bir tüketici bir başkasına satış yapar. Alışveriş “pazar yeri” olarak tabir edilen online platform üzerinden sürdürülür.

E-Ticaretin Avantajları Nedir?

E ticaret şirketi kurmak birçok avantajı da beraberinde getiriyor. Bu avantajlardan en önemlisi doğrudan küresel pazara girebiliyor olmanız. Rekabetin yoğun olduğu pazarda markanızı öne çıkarmanız için sosyal medyanın sağladığı birçok farklı kanal bulunuyor. Online satışlarda veri analizi yaparak müşteri eğilimlerini görmek çok kolay. Bu eğilimler satış stratejinizin optimizasyonunu sağlarken stok fazlası, ürünün beklemesi gibi sorunları da elimine ediyor.

Stoksuz e ticaret yani dropshipping yaparak alışverişlerinize hız kazandırmanız da avantajlardan biri. Bu yöntem sayesinde maliyetlerde de önemli bir optimizasyon sağlamanız mümkün. Satış yapmak için var olan bir platforma girebilir veya kendi sitenizi kurarak yönetebilirsiniz. Tüm işlemlerde minimum maliyet ile maksimum kar gözeterek satış stratejinizi kolaylıkla yönetebilirsiniz.

E-Ticarete Başlangıç

Dikkat çeken e ticaret fikirleri ve pazarlama yöntemlerinin online ekosistemde canlandırılması için bazı süreçlerin uygulanması gerekir. Başlangıç aşamasında dikkat etmeniz gereken ve belki de ilk kez karşılaşacağınız 3 önemli kavram bulunur:

  • Stok Kodu (Sku): Online mağazanızda satışını yapacağınız ürünlerin her biri için farklı kodlar vererek sipariş takibini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede ürün ve müşteri eşleştirmesinde de hata yaşamazsınız. Stok kodu uygulaması satış sonrası takip ve raporlama için de oldukça faydalıdır.
  • Sanal POS: E ticaret sitesine sanal pos entegrasyonu sağlamak, satın alma ve ödeme işlemlerinde üst düzey güvenlik anlamına gelir. Tüketici banka veya kredi kartı ile siteniz üzerinden kolaylıkla harcama yaparken bu harcamaları anlık ve dönemsel olarak kolayca raporlayabilirsiniz.
  • Ödeme Entegrasyonu: Dilediğiniz yerde ve zamanda e ticaret siteniz üzerinden ödeme tahsilatını gerçekleştirebilmeniz için sanal POS entegrasyonu gerekir. Böylelikle tüketici ödeme yapmak için farklı birçok alternatif kullanma avantajına sahip olur. Bu entegrasyon sayesinde tüketici farklı ödeme şekillerini kullanabilir; yönlendirme, taksitlendirme gibi avantajlardan faydalanabilir. Tüm bu işlemleri tek platform üzerinden yürütmek size ve müşterinize rahatlık sağlar. Bununla birilkte e ticaret mağaza sahipleri de ödemeleri tek bir panelden takip ederek raporlama ve muhasebe işlemlerinde avantaj kazanır. Lidio Sanal POS’u entegre ettikten sonraki iki saat içinde en düşük POS komisyon oranları ile satış yapmaya başlayabilirsiniz. İşinizi dijitalde büyütmek çok hızlı ve kolay.

Hayata geçirmek istediğiniz heyecan verici fikirlerinizi online ticarette doğru yere konumlandırmak için adım atarken sistemin teknik altyapısını güvenilir oluşu ve kolay entegrasyonlarla hayata geçirilmesi çok önemlidir.

E-Ticarete Yeni Başlayanların Dikkat Etmesi Gerekenler

E ticaret sitesi kurma aşamasındaysanız bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Özellikle satış öncesi ve sırasında size çok yardımcı olacak püf noktaları şöyle sıralamak mümkün:

  • Hedef kitle ve ürün uyumlu mu?: Bir stratejinin kazanç sağlaması için hedef kitle ve ürünün uyumlu olması önem taşır. Aklınızdaki fikri somut planlara ortaya koyarken, rekabet ortamında yapacağınız manevraları, yeni strateji planlarındaki önemli noktaları da rahatlıkla görebilirsiniz. Bu uyum aynı zamanda satış başlangıcını da belirler. Sermayesiz e ticaret yapacağınız bir başlangıç mı düşünüyorsunuz? Stoklu mu çalışacaksınız? Bu tarz detaylar maliyet optimizasyonu açısından da oldukça faydalıdır.
  • Finansal teknoloji güncel mi?: Finansal teknolojinin güncel ve sanal POS gibi entegre sistemlerle güçlendirilmiş altyapıya sahip olması önemlidir. Bunun için güvenilir bir firma ile finans teknolojisi ve sanal POS anlaşması yapmanız gerekir. Lidio güvenli altyapısı sayesinde dünyanın her yerinden kolayca ödeme almanızı sağlıyor. Detaylı bilgi edinmek için Lidio Sanal POS sistemlerine göz atabilirsiniz.
  • E ticaret araçları hazır mı?: Online satışlar için en önemli kriter güçlü rekabet ortamında dikkat çekebilmek. Bunun için gerekli e ticaret araçlarının tamamına sahip olmanız önemlidir. E ticaret platformlarında görünürlüğünüzü artıracak eklentiler, online satış için özel olarak kurgulanan SEO araçları ve diğer uygulamalar ile sektörde öne çıkmanız kolaylaştırır.
  • Güvenlik sistemi kurulumu mevcut mu?: Sitenizden alışveriş yapan kişilerin güvenliğini garanti altına alacak SSL sertifikası gibi önlemlerin hazır olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir.
  • Müşteri hizmetleri sisteminiz var mı?: Müşteri şikayet ve önerilerinin göz önünde bulundurulması başarılı bir e ticaret için önemlidir. Satışın kişiselleştirilmesi ve son kullanıcıyla kurulan aktif iletişim markanızın güvenilirliğini de artırır.

E ticaret ile fikrinizi fırsata çevirirken altyapı sistemlerinizin güvenilir ve uyumlu olması önemlidir. Lidio entegre sistemleri ödeme çözümleri ve ihtiyacınız olan diğer finansal enstrümanlarda pratik kullanım, kolaylık ve güvenlik sağlar.