img/blog/5adim@2x.jpg

5 Adımda E-Ticarette Sepeti Terk Etme Oranları Nasıl İyileştirilir

22.09.2023
1 dakikalık okuma

Sepeti terk etme oranları işletmeler için neden önemlidir, nasıl minimize edilir öğrenmek için blog yazımıza göz atın!

5 Adımda E-Ticarette Sepeti Terk Etme Oranları Nasıl İyileştirilir

E-ticaret alanında faaliyet gösteren markalar için oldukça büyük öneme sahip metriklerden biri sepeti terk etme oranıdır. Başka bir deyişle, alışverişini yarıda bırakan müşteriler birtakım nedenlerden dolayı direkt ödeme sayfasını kapatır ve siteyi terk eder. "Yüzde" ile ifade edilen sepet terk etme oranı, alışverişini tamamlayan müşteriler ile yarıda bırakanların hesaba katılmasıyla bulunur. TÜBİSAD tarafından yapılan araştırmalara göre, dünya genelinde e-ticaret sitelerinde yaygın sepeti terk etme oranı %75 oranındadır. Bu oran, e-ticaret sitesinde sepetine ürün ekleyen 100 müşteriden neredeyse 75'inin alışverişini tamamlamadan siteden ayrıldığı anlamına gelir.

Sepeti Terk Etme Oranının Bilinmesinin Önemi

Bir e-ticaret sitesinde saptanan yüksek sepeti terk etme oranı, o siteye ait birtakım eksikleri gösteren önemli kriterlerden biridir. Ödeme sayfasında müşterinin karşısına çıkan sürpriz kargo gibi ekstra maliyetler, kişilerin alışverişten vazgeçmesine sebep olan birincil nedenlerdendir. Öte yandan ödeme sayfası ekranında yer alan e-posta ile üyelik, bültene otomatik ekleme gibi açılır iletiler, dikkat dağıtıcı unsurlar olarak değerlendirildiğinden müşterinin alışverişten vazgeçmesine neden olabilir. Ancak bazı durumlar sitedeki herhangi bir aksaklıkla ilgili olmayabilir. Genelde mobil cihaz kullanıcılarının çoğu, beğendikleri ürünü kaybetmemek ya da yeniden aramakla uğraşmamak için ürünleri sepetine ekleme yoluna gidebilir. Satın almadan ödeme sayfası kapatıldığında ise sepeti terk etme oranı artacaktır. Ancak sebep ne olursa olsun, yüksek kâr ve satış işlemleri için e-ticaret sitenizde gerekli tüm iyileştirmeleri yapmanız gerekir. Özellikle uluslararası e-ticaret alanında faaliyet gösteriyorsanız bu oranı asla göz ardı etmemeniz gerekir. Bu amaçla Google Analytics, Yandex Metrica ya da Hotjar gibi araçları kullanarak sitenizin sepeti terk etme oranını saptayabilir ve önlem alabilirsiniz. Ayrıca e-ticaret sitenizde kullanıcı deneyiminin (UX) iyileştirilmesi açısından kullanmayı tercih ettiğiniz ödeme sayfasının tasarımının, ödeme altyapısının ve ödeme yöntemlerinin çeşitliliği de önemli kriterlerdir.

5 Adımda Sepeti Terk Etme Oranının İyileştirilmesi

Alacağınız 5 farklı önlem ile sepeti terk etme oranını azaltabilirsiniz.

1. Sitenizin Mobil Uyumlu Olduğundan Emin Olun

Kullanıcıların çoğu pratik buldukları için akıllı cihazları üzerinden bir şeyler satın alma eğilimindedir. Kullanıcı deneyimi açısından zorluk çıkaran açılır iletiler, gereksiz reklamlar veya bildirim ekranları gibi pek çok etmen, mobil cihazlarda site kullanımını olumsuz etkileyen faktörlerdir. Bu nedenle dönüşüm oranını yükselterek sepeti terk etme oranının düşmesini istiyorsanız sitenizi mobil cihazlar için erişilebilirliğe uygun hale getirmeniz gerekir.

2. Müşterilerinize Sepette Ekstra Maliyetler Çıkarmayın

Alışveriş tamamlama aşaması sırasında ödeme sayfasına gelindiğinde müşterinizin karşılaşacağı KDV, kargo ücreti, vergi gibi ekstra ücretler tatsız birer sürpriz niteliğinde olduğundan, kullanıcıları alışverişten vazgeçirebilir. Bu nedenle ödeme sayfasına gelmeden önce müşteri ekstra maliyetlerden haberdar edilmelidir.

3. E-posta ile Yeniden Pazarlama Yapın

Sepeti terk etme oranını artıran bir diğer etmen ise kullanıcıların istemedikleri için değil, bir problemle karşılaştıkları için alışverişi tamamlayamamalarından kaynaklanır. Bu sebeple ürünleri sepette bırakan ve sitenizi terk eden kullanıcılarınıza hatırlatma e-postaları gönderebilir, hatta belki bir miktar da indirim olanağı sunabilirsiniz.

4. Canlı Destek Hizmetiyle 7/24 Erişilebilir Olun

E-ticaret sitenizde canlı destek hizmeti sunmak, müşterilerinizin o an merak ettiği şeyleri anında sorabileceği biri anlamına gelir. Alışveriş esnasında sorunlarını çözen müşteriler güven problemi yaşamadıklarını görürlerse ve alışveriş sonrasında da bu destek devam ederse, sitenize daimi bir müşteri kazanmışsınız demektir.

5. Ödeme Yöntemlerinizi Çeşitlendirin

Son yıllarda sepeti terk etme oranının artma sebeplerinden biri de kısıtlı ödeme yöntemleri olarak değerlendirilir. TÜBİSAD verilerine göre, tüketicilerin %7'si ödeme imkanlarından memnun olmadıkları için son anda vazgeçme eğilimindedir. Çevrim içi alışveriş dünyasında ödeme ve hız kolaylığı olmazsa olmazlardan biridir. Eğer sepeti terk etme oranını düşürmek istiyorsanız müşterilerinize alışılmış ödeme yöntemlerinin yanı sıra havale veya EFT ile ödeme yapabilme imkânı, sonraki işlemlerinde daha kolay ödeme yapabilmesi için güvenli altyapılar ile desteklenen kart saklama opsiyonu, tek tıkla ödeme yapabilme olanağı, ödeme yapılacak olan bankaya akıllı işlem yönlendirme ve hatta yüksek meblağlı alışverişler için anında alışveriş kredisi veya toplam tutarı birden fazla ödeme seçeneğiyle ödemeye imkân sağlayan parçalı ödeme gibi olanaklar tanıyabilirsiniz.

E-ticaret alanında faaliyet gösteriyor ve tüm ödemelerinizi yönetebileceğiniz işletmenize uygun bir çözüm arıyorsanız Lidio Pass Tek Tıkla Ödeme, tüm banka entegrasyonlarını içeren uygun komisyonlu Lidio Sanal POS, Havale/EFT ile ödeme yöntemleri gibi çözümlerimizi ürünler sayfasında bulabilirsiniz. Dilediğiniz konuda destek ve hizmet almak için tek yapmanız gereken bizimle iletişime geçmek!