img/blog/uluslararasi@2x.jpg

Uluslararası Ödemeler (Cross Border Payments) Nedir? Nasıl Yapılır?

02.05.2023
2 dakikalık okuma

Uluslararası ödemeler nasıl gerçekleştirilir, hangi yöntemler kullanılır öğrenmek için blog yazımıza göz atın!

Uluslararası Ödemeler (Cross Border Payments) Nedir? Nasıl Yapılır?

İnternetin gelişmesi ve e-ticaretin yaygınlaşmasının bir sonucu olarak ödeme yöntemlerinde de önemli değişiklikler ortaya çıkar. Son yıllarda büyük hız kazanan ödeme yöntemlerinden biri de “Cross Border Payments”, yani Türkçe karşılığıyla uluslararası ödemelerdir. Peki, uluslararası ödemeler ne anlama gelir? Uluslararası ödemeler, alacaklı ve satıcının farklı ülkelerde bulunduğu işlemlerde kullanılan ödeme yöntemleridir. Bu yöntem, ülkeler arasında para transferi yapmak isteyen kişiler, şirketler veya bankacılık kurumları arasında gerçekleşir. Uluslararası faaliyet gösteren kişi veya kurumlar için hedefledikleri tüm ülkelerde gerçekleştirdikleri satışlardan gelecek ödemeleri sorunsuz bir şekilde alabilmeleri önemli bir konudur. Uluslararası ödemelerinizi gerçekleştirirken doğru iş ortağını seçerek işinizi nasıl büyütebileceğinizi ve küresel ticaret ekosistemini daha iyi nasıl kullanabileceğinizi görmek istiyorsanız detayları yazının devamında bulabilirsiniz.

Uluslararası Ödeme Ağ Geçidi Nedir?

Ürünlerinizin satışını yaparken uluslararası ödeme ağ geçidi sunan ve kısaltması PSP (Payment Service Provider) olan ödeme hizmeti sağlayıcısı ile çalışmanız en doğrusudur. Bir ödeme ağ geçidi, ödeme ağındaki kullanıcılar arasında geçiş görevi görür. Böylece ödemelerin satıcı, müşteriler ve alıcı banka arasında güvenle aktarılmasına izin verir. Ödeme hizmeti sağlayıcıları, aynı zamanda ödemeleri doğrulayarak ilgili taraflar arasında aktarılan hassas finansal verilerin şifrelenmesini sağlar. Entegre etmeyi seçtiğiniz ödeme ağı geçidinin, yeni pazarlara ulaşma olasılığınızı artırmak için farklı ödeme para birimlerini kullanıyor olması çok önemlidir. Kart işlemleri için lokal ödeme çözümleri ve yerel para birimlerini kullanmanız daha iyi kabul oranları sağlama potansiyeline sahiptir. Bunun en büyük nedeni ise tüketicilerin çevrim içi alışveriş yaparken kendi para birimlerinde tahsil edilecek son fiyatı görmek istemeleridir. Bu talebi karşılamak için ödemeleri kabul etmek istediğiniz ülkelerde birden fazla banka hesabı oluşturabilirsiniz. Ancak, bu yöntem biraz maliyetli olabilir. Bunun yerine uluslararası ticaret alanında deneyimli bir PSP ile iş birliği yapabilirsiniz. Uluslararası ticaret yaparken tüketiciler için daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunabilmenizin birkaç yolu vardır. Küresel ticaret stratejinizi başarılı bir şekilde uygulamak için aşağıdaki ipuçlarından yararlanabilirsiniz: • Popüler Lokal Ödeme Seçenekleri Sunun Faaliyet gösterdiğiniz bölgede hangi ödeme yöntemlerinin popüler olduğunu mutlaka araştırmalısınız. Örneğin bazı ülkelerde kredi ve banka kartları tercih edilirken bazı ülkelerde alternatif ödeme yöntemleri tercih edilebilir. Çeşitli ülkelerde yaygın olan e-cüzdanlar buna örnek gösterilebilir. Bu lokal tercihleri göz ardı etmek potansiyel müşterileri kaybetmenize neden olabilir. • Yerel Bir Ortakla Çalışın Yerel ortaklarla birlikte çalışmak; o bölgenin kültürü, sosyal yapısı, çalışma gelenekleri ve tüketici tercihlerinin yanı sıra lojistik, altyapı ve mevzuat hakkında bilgi sahibi olmanıza yardımcı olur. • Yerel Dili Benimseyin Çok dilli müşteri hizmetleri sunmanız müşteri sadakatini artırır. Müşteriler onlara kendi dillerinde hitap edilmesinden hoşlanır ve böylece kendilerine değer verildiğini hissederler. Dünya genelinde en çok kullanılan dilleri tercih etmeniz müşteri potansiyelinizi artıran bir diğer önemli faktördür.

Uluslararası Ödeme Yöntemleri Nelerdir?

Kredi kartı ödemeleri, banka havaleleri ve alternatif ödeme yöntemleri günümüzde yaygın olarak kullanılan uluslararası ödeme yöntemleridir. Müşteriler, alışveriş esnasında kendilerine özel seçenekler sunulmasını ve ödeme verilerinin güvenli bir şekilde işleneceğinden emin olmak isterler. Bu nedenle farklı ve güvenilir ödeme yöntemleri tercih etmek müşterilerinizin ilgisini daha fazla çekebilir. Örneğin AB tarafından kabul edilen PSD2 (Payment Services Directive) yani Ödeme Hizmetleri Kanunu çerçevesinde müşterilerinize daha güvenli ve rekabetçi bir ödeme sistemi sunabilirsiniz.

Uluslararası Ödemeler Nasıl Yapılır?

Uluslararası banka havalesi yapmak için ödemeyi alan kişi hakkında bazı kişisel bilgilere, Uluslararası Banka Hesap Numarasına (IBAN) ve Banka Tanımlama Koduna (BIC) ihtiyacınız vardır. Farklı bir ülkede bulunan bir e-ticaret sitesinden alışveriş yapan bir tüketici; işlemin büyük kısmı satıcı ve karşı tarafın ödeme hizmeti sağlayıcısı tarafından yapılacağı için işlemi tamamlama adına çok az efor sarf eder. Uluslararası ödeme mekanizmaları biraz karmaşık olabilir. 90’ın üzerinde farklı ödeme çözümü ile uluslararası ticarete katkı sağlayan Lidio, güvenli kart saklama ve milyonları bulan başarılı işlem kapasitesi ile sınır ötesi ticaret yapmak isteyenlere büyük kolaylık sağlar. Bu nedenle uluslararası ticarette her türlü zorluğun üstesinden gelmek için Lidio ile iş birliği yapmanın tam sırası. Ödemelerinizi ne denli serbestleştirebildiğinizi görünce siz de Lidio kalitesine hak vereceksiniz!