img/blog/sanal-pos@2x.jpg

Sanal POS Nedir? Nasıl Kullanılır?

11.10.2023
2 dakikalık okuma

Sanal POS hakkında tüm bilmeniz gerekenler: Öğrenmek için blog yazımıza göz atın!

Sanal POS Hakkında Bilmeniz Gerekenler: Nedir, Güvenli midir ve Nasıl Alınır?

Sanal POS, fiziksel POS cihazları ile karşılaştırıldığında çok daha yeni ancak hızla yaygınlaşan bir ödeme teknolojisidir. Günümüzde online alışverişin olmazsa olmazları arasında yer alan sanal POS, temel olarak fiziksel POS cihazlarının yaptığı işlemleri internet ortamına taşımayı mümkün hale getirir. Peki sanal POS süreçleri hangi adımlardan oluşur, nasıl kullanılır ve güvenli midir? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını içeriğin devamında bulabilirsiniz.

Sanal POS Nedir?

POS (Point of Sale), bilindiği gibi alışverişlerde nakit yerine banka ya da kredi kartı kullanmak istediğinizde ilgili ücretin sizden tahsil edilmesini sağlayan elektronik cihazlardır. Sanal POS (Virtual Point of Sale - VPOS) ise benzer şekilde internet üzerinden yaptığınız alışverişlerin ücretini kart bilgileriniz aracılığıyla sizden tahsil eder. Ancak VPOS işlemlerinde fiziksel bir POS cihazına ihtiyaç duyulmaz. Sanal POS ile kartınızdan çekilen ücret de doğrudan ürün veya hizmet aldığınız satıcıya aktarılır. Günümüzde sanal POS adımını büyük ölçekli e-ticaret sitelerinden belirli ürünler satan butik internet sitelerine kadar online ödeme alan tüm platformlarda görebilirsiniz. Bunun en önemli sebebi ise VPOS’un hem satıcılara hem alıcılara benzersiz kolaylıklar sağlamasıdır. Sanal POS hizmetleri, lisanslı ödeme kuruluşları tarafından sunulduğu için güvenlik bakımından da herhangi bir risk oluşturmaz. Hatta bankalar, web sitelerinin VPOS ile satış yapabilmesi için belirli güvenlik kriterlerinin sağlanmasını talep eder.

Sanal POS Nasıl Kullanılır?

İnternet ortamında banka veya kredi kartı ile gerçekleştirdiği satışların ücretini tahsil etmek isteyen tüm kuruluşlar sanal POS hizmetinden faydalanabilir. 7/24 tahsilat olanağı, anında ve güvenli tahsilat, takip ve raporlama imkanı gibi VPOS avantajlarından yararlanabilmek içinse çeşitli kriterlerin yerine getirilmesi gerekir. Bu kriterler ise şu şekildedir;

  • Öncelikle satış yapmak istediğiniz web sitesi erişilebilir ve ödeme adımları çalışıyor olmalıdır.
  • Diğer yandan güvenli bir alışveriş ortamı sağlamak amacıyla PCI DSS standartlarına uyulmalı, yetkili kuruluşlardan geçerli SSL sertifikası alınmalıdır.
  • İlgili internet sitesinde ürün kataloğu, alışveriş sepeti ve ödeme sayfasında banka ya da kredi kartı ile ödeme seçeneği bulunmalıdır.
  • Firma, tüketiciye sipariş, garanti, iptal ve iade süreçlerini açık ve net bir şekilde belirtmelidir.
  • Online satış işlemi ile ilgili "Gizlilik Taahhüdü ve Güvenlik Politikası" içerikleri tüketiciye sunulmalıdır.
Temel VPOS şartları bu maddelerden oluşsa da detaylı şartlar bankadan bankaya değişiklik gösterir. Ülkemizde birçok banka sanal POS hizmeti vermekle beraber yıllık olarak abonelik ücretinin yanı sıra belirli oranlarda komisyon da talep eder. Yıllık abonelik ücretleri ve komisyon oranları da tıpkı VPOS şartları gibi bankadan bankaya değişebilir.

Sanal POS Nereden Alınır?

Sanal POS kullanabilmek için gereken şartları yerine getirdiğinizde bankalar ve çeşitli finans kuruluşları aracılığıyla VPOS için başvuru yapabilirsiniz. Ancak bankaların bu konuda herhangi bir danışmanlık hizmeti sunmadığını, yalnızca şartları yerine getiren firmalar için sanal POS hizmeti verdiğini unutmamalısınız. VPOS ile ilgili danışmanlık dahil kapsamlı bir entegrasyon hizmeti almak için dijital ödeme platformlarından yararlanabilirsiniz. Lidio, Türkiye’nin en büyük dijital ödeme platformu olarak sanal POS süreçlerinin tümünde size detaylı ve çok yönlü bir hizmet sunar. Fintech alanındaki deneyimlerini yenilikçi bir yaklaşımla müşterilerine yansıtan Lidio, ek olarak tüm banka ve ödeme kuruluşları ile gerçekleştirdiği iş birlikleri sayesinde tek platform üzerinden kolayca hizmet almanızı sağlar. Üstelik tüm bunları uygun komisyon ücretleriyle yapar. Ayrıca Lidio Core desteği ile dilerseniz Lidio’nun veya tüm bankaların; hatta diğer bir ödeme kuruluşunun sanal POS’unu kullanabilirsiniz. Dilediğiniz zaman ekleyip çıkarabileceğiniz Akıllı İşlem Yönlendirme , Fraud/Sahtecilik Önleme , Kart Saklama ve Tek Tıkla Ödeme gibi katma değerli servislerimizden de yararlanabilirsiniz Hızlıca entegrasyon sağlayarak uygun komisyon oranlarıyla satış yapmaya başlayabileceğiniz Sanal POS ürünümüzü inceleyip, bizimle iletişime geçmek için tıklayın.