img/blog/pandemi-yayginlas@2x.jpg

Pandemi ile Birlikte Yaygınlaşan Ödeme Alışkanlıkları Temassız ve QR Kod ile Ödeme

02.05.2023
2 dakikalık okuma

Temassız ve QR kod ile ödeme nedir, kullancılara ve işletmelere nasıl avantajlar sağlar öğrenmek için blog yazımıza göz atın!

Pandemi ile Birlikte Yaygınlaşan Ödeme Alışkanlıkları: Temassız ve QR Kod ile Ödeme

Özellikle pandemi döneminde adından sıkça söz edilen temassız ödeme yöntemleri Türkiye’de 2013 yılında aktif hale gelmiştir. 2018 yılından itibaren ise birçok firmanın temassız ödeme yöntemini kullanmaya başlamasıyla yaygınlaşmıştır. Yaşanan teknolojik gelişmeler temassız ödeme ile ilgili gerekli altyapının oluşturulmasını sağlamış ve yeni tip POS cihazları üretilerek firmalar bu konuda teşvik edilmiştir. Günümüzde neredeyse bütün işletmelerde temassız ödeme yöntemlerini destekleyen cihazlar kullanılmaktadır. Bu gelişmelerle doğru orantılı olarak tüketici alışkanlıkları da değişim göstermiş, özellikle 2020 yılı ile başlayan pandemi döneminde birçok banka müşterisi alışveriş yapmak için temassız seçeneklere yönelmiştir. Temassız ödeme hem kırtasiye kullanımını azaltması hem de hızlı ve güvenli alışveriş açısından son derece önemli bir teknolojidir. Bu teknoloji sayesinde sosyal mesafe kurallarına daha fazla uyulması ve kişisel bilgilerin çalınma riskine karşı önlem alınması daha kolay ve olanaklıdır. Günümüzde E-ticaret kanallarında pek çok farklı ödeme yöntemi uygulanır. Hem müşterinin hem de satıcının güvenliğini sağlamak ve sahtekarlık olaylarının yaşanmasını engellemek için alınan önlemler, hem fiziksel hem de çevrim içi alışverişlerde E-ticaret işlemlerinin güvenli bir şekilde tamamlanmasını sağlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yaygınlaşan ve E-ticarette sahteciliği önleyen temassız ve QR Kod ile ödeme yöntemleri COVID-19 periyodunda hayat kurtarıcı bir konuma gelmiştir.

Temassız ve QR Kod İle Ödeme Nasıl Yapılır?

Temassız ve QR kod gibi alternatif ödeme yöntemlerini kullanmak için öncelikle akıllı telefonunuzda bankanızın mobil uygulamasının yüklü olması gerekir. Ayrıca telefonunuzda NFC (Near Field Communication) olarak da bilinen Yakın Alan İletişimi özelliğini açmalısınız. Yakın Alan İletişimi, telefonunuzun yakınında bulunan diğer NFC standartlarına uyumlu elektronik cihazlarla haberleşmesini sağlar. Böylece uygulamadan belirleyeceğiniz temassız ödeme limiti dahilinde kartınızı sadece POS cihazına uzaktan göstererek güvenli alışveriş yapabilirsiniz. Aynı yöntem biraz daha farklı biçimde QR kod için de geçerlidir. Bankanızın uygulamasını açıp QR kod ile ödeme seçeneğine tıklamanız ve alışveriş limitini belirlemeniz gerekir. Daha sonra mağaza içi ödeme yapmak için telefonunuzun ekranını fiziksel POS cihazındaki QR kod simgesinin üzerine tutarak okutursanız ödemeniz saniyeler içinde gerçekleşir.

Temassız ve QR Kod İle Ödeme Yapmak Ne Gibi Avantajlar Sağlar?

Temassız ya da QR kod ile ödeme gibi alternatif ödeme yöntemlerini kullanmanın avantajları aşağıdaki gibidir:

  • Hem temassız hem de QR kod ile ödeme pratik, güvenli ve hijyeniktir. Özellikle pandemi sürecinde uzmanlar tarafından da tavsiye edilen bu ödeme yöntemleri sosyal mesafenin korunmasını sağlarken zamandan tasarruf edilmesini kolaylaştırır.
  • QR kod ya da temassız ödeme tamamen müşteri gizliliği sunar. Bu işlem sırasında kartınızı görünür biçimde kullanmanıza gerek olmadığı için kart numarası, isim soyisim gibi kişisel bilgilerinizi görünür kılmak zorunda kalmazsınız.
  • Temassız veya QR kod ile ödeme bazı mağazalarda ekstra indirimler kazandırır ve farklı kampanyalardan faydalanmanızı sağlar.
  • Temassız Ödeme ve QR Kod Tercih Ederek Verilerinizi Koruyun

    Daha güvenli ve kolay işlem yapmak için geliştirilen temassız ve QR kod ödeme yöntemlerini tercih ederek verilerinizi de rahatlıkla koruyabilirsiniz. Yeni nesil temassız ödeme seçenekleri başkasının hesabını izinsiz kullanma, zimmete para geçirme, yasa dışı işlemlerin ödemelerini başkası adına yapma gibi pek çok finans suçunun işlenmesine otomatik olarak engel olur. Siz de temassız ödeme yöntemlerini kullanarak verilerinizi güvenli bir şekilde koruyabilir, ticari faaliyetlerinizi güvenli ve kesintisiz şekilde sürdürebilirsiniz. Pandemiyle birlikte hijyenik sebeplerden dolayı kullanımı yaygınlaşsa da çok sayıda avantaj sunan temassız ve QR kod ile ödemenin pandemi sonrasında da tüketicilerin ödeme alışkanlıkları arasında yer alması beklenmektedir.