img/blog/pandemi-ile@2x.jpg

Pandemi ile Birlikte Değişen Harcama Alışkanlıkları

02.05.2023
2 dakikalık okuma

Pandeminin harcama alışkanlıklarına ve sektörlere etkisi nedir öğrenmek için blog yazımıza göz atın!

Pandemi ile Birlikte Değişen Harcama Alışkanlıkları

Artık hayatımızın bir parçası haline gelen pandemi, sosyal hayattan iş hayatına kadar birçok alanda kısıtlamalara ve bununla birlikte köklü değişimlere neden olurken neredeyse her sektörde dijitalleşmenin hız kazanmasını da sağlamıştır. Sokağa çıkma yasakları, alışveriş merkezlerinin yarı zamanlı çalışması, kafe ve restoranların kapalı olması, birçok iş yerinde evden çalışma ya da dönüşümlü çalışma sisteminin kabul edilmesi gibi nedenler; insanların evlerinde çok daha fazla zaman geçirmesine yol açmıştır. Toplumun her kesimini etkileyen bu sürecin hem tüketici davranışlarını hem de harcama alışkanlıklarını değişmeye zorladığı görülmektedir.

Pandeminin Sektörlere Etkisi

Pandemiyle beraber öncelikleri değişen tüketicilerin sektörel bazda harcama oranları da değişmiştir. Konaklama, seyahat, kültür sanat ve eğlence sektörleri pandemiden en çok zarar gören sektörler arasında yer alırken tekstil ve hazır giyim sektörlerinin satışlarında meydana gelen düşüş birçok mağazanın kapanmasına yol açacak seviyeye varmıştır. Evde geçirilen zamanın artması ise elektronik, ev bahçe ve beyaz eşya sektörlerindeki harcamalarda bir artış yakalanmasına sebep olmuştur. Gıda süpermarket sektöründeki en önemli değişim, sanal market alışverişlerindeki artış olarak dikkat çekerken, dışarıya çıkarak marketten günlük alışverişini yapma imkanı bulamayan tüketiciler, evlere servis yapan çevrim içi market uygulamalarını daha sık kullanmaya başlamıştır. Birçok kişinin daha önceden temkinli yaklaştığı online sipariş uygulamaları, kısıtlamaların bir getirisi olarak pandemi döneminin yükselenleri arasında yerini almıştır.

E-Ticaret ve Temassız Ödemenin Yükselişi

Pandeminin ödemeler üzerindeki etkisi temelde iki şekilde değerlendirilebilir. Bunlardan ilki evde daha uzun saatler geçiren ve ortak alanlarda bulunmak istemeyen kişilerin internet üzerinden alışveriş yapması sonucu e-ticaret hacminin artmasıdır. Tüketici alışkanlıkları üzerindeki değişim, mal ve hizmet sağlayıcılarının da satış kanallarını buna adapte etmesine yol açmaktadır. Bu dönemde e-ticaret kanallarına daha çabuk uyum sağlayan ve çevrim içi satış stratejisi oluşturan mal ve hizmet sağlayıcıları, tüketiciler ile daha hızlı buluşmaya başlamıştır. Pandeminin ikinci önemli etkisi ise nakit para kullanımında görülmektedir. Salgının başından bu yana virüsün bulaşma riskini artırdığı öne sürülen nakit para kullanımı, büyük oranda yerini kredi kartlarına ya da banka kartlarına bırakmış durumdadır. Ancak temastan kaçınmanın öneminin arttığı bir dönemde, temassız ödeme imkanı sağlayan kartlar daha çok tercih edilir hale gelmiştir. Yine aynı şekilde firmaların da temassız ödemenin yanı sıra alternatif ödeme yöntemleri sunabilmesi müşterilerin beklentileri arasındadır.

Lidio’dan Katma Değerli Ödeme Çözümleri

E-ticaret alanında faaliyet göstermek isteyen işletmelerin en büyük destekçilerinden biri ödeme kuruluşlarıdır. Pandemi süresince değişen tüketici alışkanlıkları ve harcama tercihleri için Türkiye’nin en büyük ödeme platformu olan Lidio, akılcı çözümleriyle işletmelerin yanında yer alır. Bunun yanı sıra dijitalleşen dünyada yerini almak isteyen müşterilerine diledikleri şekilde ödeme hizmetleri sunar ve tüketici davranışlarını analiz ederek alternatif ödeme yöntemleri geliştirir. Böylece hem işletmelerin daha katma değerli servisler sunmasına destek olur hem de daha fazla kullanıcıya ulaşabilmelerine aracılık eder. İşletmelere güvenilir ve aynı zamanda pratik bir ödeme kanalı oluşturmaları konusunda yardımcı olurken yapay zekaya dayalı çözümleri sayesinde karmaşık entegrasyon modellerinin bir kenara bırakılmasına olanak tanır. Lidio’nun hem çevrim içi hem de perakendede tüm ödeme çözümlerini tek platform üzerinden sunması işletmelerin ödemeleri kolayca yönetebilmesini sağlar. Pandemiyle beraber değişen tüketici alışkanlıklarına uyum sağlamak için işletmenize uygun çözümler arıyorsanız Lidio ile tanışmalısınız. Dilerseniz hazır çözümleri tercih edebilir, dilerseniz de işletmenizin ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde özelleştirilebilen entegre dijital ödeme yöntemlerine başvurabilirsiniz. Fintech alanındaki deneyimli ekibi ile çevrim içi ya da perakendede pratik ödeme çözümleri sunan Lidio’nun ürün ve servislerini keşfetmek için hemen iletişime geçebilirsiniz.