img/blog/online-pci-dss@2x.jpg

Online Alışverişte Maksimum Güvenlik

02.05.2023
2 dakikalık okuma

PCI DSS sertifikası nedir? Ödeme kuruluşları için neden önemlidir öğrenmek için blog yazımıza göz atın!

Online Alışverişte Maksimum Güvenlik: PCI DSS

“Payment Card Industry Data Security Standard” ifadesinin kısaltması olan PCI DSS, “Ödeme Kartı Endüstrisi Bilgi Güvenliği Standartları” anlamına gelir. İnternetten yapılan alışverişlerde ve online ödemelerde yaşanabilen kredi kartı ve banka kartı sahtekârlığının önüne geçmek için oluşturulan PCI DSS sistemi, finans kuruluşlarını güvenlik açısından denetler. MasterCard, Visa, American Express, Discover ve JCB International tarafından 2006 yılında kurulan ve kısa sürede dünya genelinde uygulanmaya başlayan PCI DSS sistemi, ödeme kuruluşlarının güvenli olup olmadığını belirleyen bir denetleme mekanizmasıdır.

PCI DSS Neleri Kapsar, Nasıl Çalışır?

PCI DSS, ticaret kavramının globalleşmesiyle birlikte geliştirilen ve sahtecilik tehlikesini önlemek için kullanılan en etkili sistemlerden biridir. Ödemelerini dijital olarak alan tüm kuruluşların PCI DSS sertifika sahibi olması veya bu sertifikaya sahip ödeme kuruluşlarıyla çalışması gerekir. Ödeme kuruluşları, PCI DSS denetleyicileri tarafından denetlenir ve sistemlerinin yeterince güvenli olup olmadığı belirlenir. Yeterli güvenlik seviyesine sahip olan kuruluşlara PCI DSS güvenlik sertifikası verilir ve böylece bu kuruluşların yeterliliği tescillenir. E-ticaret sitelerinin ve ödeme kuruluşlarının güvenlik açıklarını da tespit eden PCI DSS, müşteri bilgilerinin üçüncü şahıslar tarafından çalınmasını ya da satıcı kuruluşlar tarafından kötüye kullanılmasını önler. SSL sertifikası ve 3D Security sistemi ile birlikte kullanılması durumunda online alışveriş işlemlerinin son derece kusursuz bir şekilde gerçekleştirilebilmesine olanak tanıyan bu sistem hem yapay zekâ hem de insan gücü tarafından kontrol edilir ve bu sayede maksimum güvenlik sağlar.

QSA ve ASV Nedir?

PCI DSS sisteminden bahsedince mutlaka açıklanması gereken iki kavram daha bulunur: Bu kavramlar QSA (Quailifed Security Assessor) ve ASV (Approved Scanning Vendor)’dir. QSA, Türkçeye “Nitelikli Güvenlik Değerlendiricisi” olarak çevrilebilir. PCI DSS konseyi tarafından özel olarak atanmış kişiler olan QSA sıfatlı şahıslar ve firmalar, kredi kartı ve kullanıcı bilgileriyle işlem gerçekleştiren finans kuruluşlarının PCI DSS standartlarına uyup uymadığını denetler ve bu sayede PCI DSS sisteminin standartlarını en üst düzeyde tutar. PCI QSA sıfatına sahip denetleyici kişi ya da kuruluşlar, bankaların ve ödeme şirketlerinin sistemlerinde güvenlik zafiyeti bulunup bulunmadığını analiz eder. ASV, yani “Onaylanmış Tarama Bayii” sıfatına sahip kişi ve kuruluşlar ise finans kuruluşlarının sistemlerini tarayarak müşteri bilgilerinin kötü niyetli şahıslar tarafından çalınıp çalınamayacağını kontrol eder. Alanında son derece uzman kişilerden ve kuruluşlardan oluşan PCI QSA ve PCI ASV’ler, PCI DSS sisteminin çok katmanlı bir güvenlik sistemi oluşturmasını sağlar. PCI DSS, tamamen dijital bir sistemden oluşmadığı için siber korsanlar tarafından istismar edilemez. QSA ve ASV görevlerini yürüten reel ya da tüzel kişiliklerin ciddi şekilde denetlenmesi de sistemin insan eliyle yozlaştırılmasının önüne geçer.

Aradığınız Tüm Çözümler Lidio’da!

Herhangi bir e-ticaret sitesinin ve kuruluşun PCI DSS sistemine entegre olması, uzun ve zahmetli bir süreç gerektirebilir. Bu nedenle PCI DSS sertifikasına sahip ödeme kuruluşlarıyla birlikte çalışmanız, işlemlerinize kolaylık ve sürat kazandırmanıza yardımcı olur. Size son derece güvenli bir şekilde kart saklama imkânı tanıyan Lidio, bu sayede e-ticaret sitenizden alışveriş yapan müşterilerinizin verilerini siber korsanlara karşı etkili bir şekilde koruyabilmenize yardımcı olur. Lidio kart saklama hizmeti sayesinde sitenizin güvenilirliğini artırabilir, müşterilerinizin tüm bilgilerini güvende tutabilirsiniz. Bu sayede ilerleyen dönemlerde siber saldırılar nedeniyle hukuki ve maddi sorunlar yaşamaktan kurtulabilir ve ticari faaliyetlerinize rahatça devam edebilirsiniz. Size özel benzersiz imkân ve avantajlarla tanışmak için hemen Lidio’lu olun, e-ticaret işlemlerinizin ödeme alma ve tahsil etme süreçlerini kolayca yürütün!