img/blog/issuer@2x.jpg

Issuer, Acquirer ve PSP Kavramlarının Ödemeler Dünyasındaki Yeri

02.05.2023
2 dakikalık okuma

Issuer, Acquirer ve PSP kavramları nelerdir, PSP seçimi neden önemlidir öğrenmek için blog yazımıza göz atın!

Issuer, Acquirer ve PSP Kavramlarının Ödemeler Dünyasındaki Yeri

Ödeme işlemlerini pratik kanallar aracılığıyla sürdürmeyi kolaylaştıran sistemler, çağı yakalayan bankacılık hizmetleri arasındadır. Issuer Bank ve Acquirer Bank, bu hizmetleri sağlayan finans kuruluşları arasında yer alır. Issuer Bank tüketici ihtiyaçlarına yönelik hizmetler sunarken, üye iş yerlerinin ödeme işlemleri için Acquirer Bank uygulamaları kullanılır. Ödeme Sistemi Sağlayıcısı (PSP-Payment System Provider) seçimi de bu noktada devreye girer. Sanal Pos Sağlayıcısı olarak bilinen PSP, ödeme hizmeti sunan lisanslı firmalar ile ödeme işlerini pratik bir şekilde tamamlamanıza yardımcı olur. Gelin, bu üç kavrama daha yakından bakalım.

Issuer Bank Nedir? Ne İşe Yarar?

Müşterilere kredi kartı hizmetleri sunarak buna dair tüm hizmetleri takip eden banka ve firmalar Issuer Bank olarak tanımlanır. Bu firmalar, kredi kartının basımını sağlayarak müşteriye ulaştırır. Alacak, borç, hediye puan ve asistanlık uygulamaları gibi hizmetleri takip ederek müşterilere gerekli bilgileri veren de bu firmalardır. Kart sahibi ise kart hamili (card holder) olarak tanımlanır. Issuer Bank firmaları, kredi kartının mülkiyetine sahiptir. Visa, MasterCard, Discover ve American Express; Issuer Bank olarak hizmet veren finansal kuruluşlar arasındadır.

Acquirer Bank ve POS İşlemleri

Kredi kartı kullanılan her iş yeri (merchant) ve mağaza, üye iş yeri olarak tanımlanır. Üye iş yerlerinde bulunan POS cihazları, tüketicilere hizmet ve malların alım satımında kolaylık sağlar. İşlem (transaction) yapılan POS ve kartlar için alacak-borç ilişkisini düzenleyen firmalar Acquirer Bank firmalarıdır. Acquirer Bank hizmetleri ile tüm ödemelerinizi pratik raporlamalar aracılığıyla takip edebilirsiniz. Acquirer Bank firmaları, mal ve hizmet bedelini ekstrenin son ödeme tarihinden önce tahsil edemez. Kart anlaşmasına göre hesaptaki bedel belli bir süre için bloke edilir, yani bakiyenizden düşülür. Bunun yerine firma tarafından ertesi gün belirli bir miktarda komisyon ücreti kesilerek bedel hesaba da geçirilebilir. Kredi kartına taksit yapan tüm bankaların kredi kartları ile Acquirer bankacılık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

PSP Nedir? Ödeme İşlemlerini Nasıl Pratikleştirir?

Ödeme Sistemi Sağlayıcısı olarak da bilinen PSP, dijital kanallar aracılığıyla işletme ve bankacılık hizmetlerine çevrim içi olarak pratik bir şekilde ulaşmanızı sağlar. Dijital bankacılık hizmetleri ile otomatik ödeme gibi işlemler kolaylıkla tamamlanabilir. Pek çok PSP e-cüzdan, e-çek ve ön ödemeli kart hizmeti sunar. Kişisel verilerinizin kötü amaçlı kişilerin eline geçmesine yönelik güvenlik endişeleri, PSP seçiminde sorun oluşturabileceği için bankalar müşterilerine gizlilik politikaları sunar ve gerekli bilgilendirmeleri yapar. Bu sayede güvenlik politikalarını dikkate alarak PSP seçimi yapabilir, çeşitli bankacılık hizmetlerini güvenli bir şekilde kullanabilirsiniz. PSP seçenekleri farklı arayüzler sayesinde kullanıcıların ihtiyaçlarına ve beklentilerine en iyi şekilde yanıt verebilecek hizmetleri geliştirir. VISA, MasterCard, TROY, American Express gibi çeşitli sağlayıcıları tercih ederek size hitap eden card scheme (kart şeması) seçeneklerinden yararlanabilirsiniz. Kart şeması, ulusal ve uluslararası ödemeleri yansıtır ve kartın sağ alt kısmında yer alan bir logoyla ifade edilir.

Lidio İle Çağı Yakalayın

Dijitalleşen dünya koşullarında bankacılık hizmetlerini ve ödeme yöntemlerini teknolojik gelişmelere uyarlayarak pratik bir şekilde tamamlamak istiyorsanız ödeme geçidi (payment gateway) kontrolünü dijital kanallara taşıyabilirsiniz. Ödeme geçidi, kredi kartına dair önemli bilgileri şifreleyerek e-ticaret hizmet sağlayıcısına ve ilgili bankaya güvenli bir şekilde ileten sistemdir. Türkiye’nin en büyük dijital ödeme kanalı olan Lidio ile ödemelerinizi takip edebilir, pratik kanallar aracılığıyla alışveriş yapabilirsiniz. Lidio'nun katma değerli hizmetlerinden faydalanarak iş yeriniz için en uygun finansal çözümü sağlayabilir, fintech alanında uzman ekibimiz aracılığı ile ödemelerinizi özgürleştirebilirsiniz. Üstelik Lidio, yapay zekaya dayalı işlevsel önerilerle sizi karışık sözleşme ve entegrasyonlarla uğraştırmaz. Lidio’yu hemen ziyaret ederek çağı yakalayan pratik bankacılık hizmetleri ve uygulamalarından destek alabilirsiniz. Size en uygun ödeme sistemi sağlayıcısını tercih ederek varlık yönetiminizi güvenli bir şekilde sağlayabilirsiniz.