img/blog/Alternatifodeme@2x.jpg

Alternatif Ödeme Yöntemleri ve Kullanımları

02.05.2023
2 dakikalık okuma

Kredi kartı, kapıda ödeme, havale/kredi, mobil ödeme gibi alternatif ödeme yöntemleri nelerdir, nasıl kullanılır öğrenmek için blog yazımıza göz atın!

Alternatif Ödeme Yöntemleri ve Kullanımları

İnternet tabanlı satışların artması ile birlikte geleneksel yöntemlere güçlü bir alternatif oluşturan e-ticaret siteleri ve aplikasyonları, kendi ödeme sistemini de beraberinde getirmiş ve alternatif ödeme yöntemleri önem kazanmıştır. Akıllı telefonların yaygınlaşması ve ödeme altyapısı gelişmeleri ile birlikte hız kazanan alternatif ödeme yöntemleri genellikle e-ticaret sitelerinde ve alışveriş aplikasyonlarında kullanılır. Günümüzde en çok tercih edilen ödeme yöntemlerinden biri olan kredi kartı ile ödemeye ek olarak ortaya çıkan alışveriş kredisi, gerçek zamanlı kredi, dijital cüzdan, QR kod ile ödeme, Anında Havale/EFT, ön ödemeli kart gibi pek çok alternatif kullanılır.

Kredi Kartı

En sık kullanılan ve en çok bilinen ödeme yöntemi olan kredi kartı, çevrimiçi alışverişlerde peşin ya da taksitli ödeme yapmanıza imkan sağlar. Alışveriş siteleri ve bankaların iş birliği ile kolay ödeme imkanı sağlayan bu yöntemde farklı bankalar ile çalışabilir, bankaların kendi müşterileri için düzenlediği kampanyalara dahil olarak satışlarınızı arttırabilirsiniz. Ayrıca, parçalı ödeme imkanı sunarak, limit yetersizliği durumunda birden çok kartla ödeme şansı sunabilirsiniz. Ulusal ve uluslararası bankalarla çalışabilir, ürünlerinizi yurt dışına da satabilirsiniz.

Kapıda Ödeme

E-ticarette çok tercih edilmese de geleneksel kanala alışkın müşteriler için kullanılması faydalı olan nakit ödeme, mesafeli olarak satın alınan ürün bedelinin teslimat sırasında ödenmesi anlamına gelir. Kapıda ödeme olarak da bilinen bu ödeme yönteminde teslimatı yapan anlaşmalı kargo firmasına ürün bedeli ödenir.

Havale/EFT

Banka temelli, geleneksel ödeme yöntemlerinden biri olan havale/EFT, dijital dünyanın olanakları ile birleşince çok daha hızlı ve güvenli bir ödeme yöntemi olarak e-ticarette sıklıkla tercih edilir hale geldi. İnternet bankacılığının gelişmesi ve mobil uygulamaların yaygınlaşması ile birlikte hesaba havale/EFT yapma imkanı da kolaylaşmıştır. Bu yöntemle, kredi kartı kullanmak istemeyen müşteriler, hesaplarındaki parayı kullanarak alışveriş yapabilir.

Mobil Ödeme

Kredi kartı kullanmadan ödeme yapmak için geliştirilen bu alternatif ödeme yöntemi, daha çok yardım toplama, uygulama için satın alma ve oyun yükleme için kullanılıyor olsa da, pek çok ülkede kullanılan güvenli ve hızlı ödeme yöntemlerinden biridir. Cep telefon numarası ile alışveriş yapma imkanı sunan bu yöntemde, satın alınan mal ya da hizmet bedeli, telefon faturasına yansıtılır.

QR Kod ile Ödeme

QR kod ile ödeme yapmak için çalıştığınız bankanın mobil uygulamasını indirmelisiniz. Daha sonra uygulama yönergelerini takip ederek, telefonunuzun kamera ile QR kodu okutabilir ve hızlıca ödeme yapabilirsiniz.

Dijital Cüzdan

Yaygınlaşmaya yeni yeni başlayan dijital cüzdan ile ödeme yöntemi, kredi kartı bilgilerini her seferinde tekrar yazmaktansa, tek tıkla alışveriş yapılmasına imkan tanır. E-cüzdan olarak da bilinen dijital cüzdanlar, tüm kart bilgilerini (banka, kredi, ön ödeme) güvenli bir şekilde saklayarak, alışveriş sırasında zahmetsiz ve hızlı bir ödeme yapılmasını sağlar.