img/blog/online-guvenlik@2x.jpg

Online Alışverişte Kullanılan Güvenlik Yöntemleri

02.05.2023
2 dakikalık okuma

Online alışverişte kullanılan güvenlik yöntemleri, güvenli alışverişin püf noktaları nelerdir öğrenmek için blog yazımıza göz atın!

Online Alışverişte Kullanılan Güvenlik Yöntemleri

E-ticaret, dünya genelinde çok sayıda tüketici tarafından tercih edilen ve her geçen gün hızla büyüyen sektörlerden biridir. Hem satıcılar hem de müşteriler için son derece büyük avantajlar sağlayan internetten alışveriş sistemi, güvenlik konusunda da çeşitli soruları beraberinde getirir. Kimi tüketiciler, internetten alışveriş yapmanın güvenli olup olmadığını merak eder. İnternette sıklıkla karşılaşılan sahtecilik riskinden kurtulmak için pek çok güvenli alışveriş yöntemi kullanılır. Bu yöntemler hakkında merak ettiğiniz tüm detayları ve alışveriş yapacağınız e-ticaret sitesini seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini yazının devamında bulabilirsiniz.

3D Secure Ödeme Yöntemine Dikkat Edin

E-ticaret hacmi genişledikçe güvenlik önlemleri de güç kazanır. En çok tercih edilen ödeme altyapısı seçenekleri arasında 3D Secure bulunur. 3D Secure ödeme sistemi, üç boyutlu bir güvenlik sağlama sistemidir ve çevrim içi ödeme işlemleri esnasında kart bilgilerinizin kötü niyetli şahısların eline geçmesini engeller. 3D Secure sistemine sahip olan e-ticaret sitelerinden alışveriş yaptığınızda, kart bilgilerinizi yalnızca birlikte çalıştığınız ve ödemeyi alacak olan finans kuruluşları görebilir. İşlem onayı ise OTP (One Time Password) adı verilen tek kullanımlık şifre aracılığıyla gerçekleştirilir. Yapacağınız ödeme işlemi için 3D Secure sistemi tarafından özel olarak oluşturulan ve sisteme kayıtlı cep telefonu numaranıza gönderilen tek kullanımlık şifre, 3 dakika boyunca aktif kalır ve kullanılmaması durumunda pasif hâle gelir. Bu sayede kart bilgilerinizi elde eden kişilerin hesabınızı kötü amaçla kullanması engellenir. 3D Secure ödeme sistemi sayesinde banka ve kredi kartınıza ait orijinal şifre de işlemin hiçbir noktasında kullanılmaz ve bu sayede kart bilgilerinizin internet korsanlarının eline geçmesi önlenir. E-ticaret sitelerinden alışveriş yaparken 3D Secure sistemi bulunup bulunmadığına dikkat ederek sizin için en güvenli satış platformunu kolayca tespit edebilirsiniz.

PCI DSS Güvenlik Sertifikasını İnceleyin

Online alışveriş işlemlerinde en sık kullanılan güvenlik yöntemleri arasında PCI DSS de bulunur. “Ödeme Kartları Endüstrisi Bilgi Güvenliği Standartları” anlamına gelen “Payment Cards Industry Data Security Standards” ifadesinin kısaltması olan PCI DSS, sanal POS kullanan satıcıların uluslararası finans kuruluşları tarafından denetlenmesini sağlar. Sahtecilik önleme açısından en faydalı sistemler arasında yer alan PCI DSS, alışveriş yaptığınız e-ticaret sitesinin ödeme altyapısında kartlarınızın güvenle saklanabilmesini sağlar, kişisel bilgilerinizi güvende tutar ve kartınızın numarası, adınız, soyadınız, kart şifreniz gibi önemli verilerin üçüncü şahıslar tarafından görülebilmesini önler. PCI DSS, uluslararası denetleyiciler tarafından düzenli olarak kontrol altında tutulan bir sistemdir. Sistem içinde hem dijital hem de insani zekâ unsurlarının bulunması, PCI DSS standartlarını manipüle edilemez bir niteliğe kavuşturur ve bu sayede online alışveriş işlemlerinizde maksimum güvenlik seviyesinden yararlanabilmeniz mümkün olur. PCI DSS güvenlik sertifikası sahibi e-ticaret siteleri, kişisel verilerinizi maksimum güvenle koruyacağı için bu sisteme entegre olmuş platformları tercih etmeniz büyük önem taşır.

Lidio İle Çalışan E-Ticaret Sitelerini Seçin

Alışveriş yaparken güvenliğinizi sağlamak için e-ticaret sitelerinin satış sözleşmesi metinlerini inceleyebilir, havale ve EFT ile ödeme alan satıcıları seçebilirsiniz. Lidio’nun güvenli altyapısını tercih eden e-ticaret sitelerinden alışveriş yaparak, 3D Secure ödeme yöntemi, PCI DSS Sertifikası, sanal POS uygulaması gibi uluslararası güvenlik standartlarına uygun web sitelerinde paranızı güvence altına alabilir, sahtecilik riskinden kolayca korunabilir ve dilediğiniz ürünü kredi kartınız, banka kartınız ya da alternatif ödeme yöntemleri aracılığıyla kolayca sipariş edebilirsiniz. Kişisel bilgilerinizi Lidio güvencesiyle rahatça saklayabilir ve tüm işlemlerinizi internet sahteciliği riskiyle karşılaşmadan rahatça tamamlayabilirsiniz.